How to make Chole Bhature | Chole Bhature Recipe

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Today we will teach Punjabi Chole Bhature recipe Chana Bhatura. Chole Bhature is a Famous dish of Punjab. Take Punjabi Chole Bhature in the breakfast. Its spicy flavor pleases everyone. The Punjabi menu is not incomplete without the Chhole Bhature. Cholele Bhature is eaten in more Breakfast in North. For the first time in the Amritsar (Golden Temple), I used to eat Chole Bhuture, since then Chole Bhature alias Chana Bhatura became crazy. After that, I had eaten a lot, but the taste like Amritsar was not available today.

How to make Chole Bhature :

Ingredients For Chole:

  • 250 gms Chickpea / Kabuli Chana (boiled)
  • 3 Onions
  • 2 Tomatoes
  • 1 tbsp Coriander Seeds
  • 1 tbsp Cumin Seeds
  • 1 tbsp Pomegranate Seeds (Anar Dana)
  • 1/4th tsp Hing
  • 1 tbsp Mix Masala
  • 1 tsp Garam Masala
  • 3-4 tbsp Oil
  • 7-8 Garlic Cloves
  • 1/2 inch Ginger
  • 2-3 Cinnamon sticks
  • 2-3 Black pepper
  • 2 Cloves
  • 3 Bay Leaf
  • Coriander Leaves
  • Salt to taste

Ingredients For Bhature:

  • 1/2 Kg All Purpose Flour (Maida)
  • 3 tbsp Curd
  • 1/2 tsp Sugar
  • 1/4th tsp Baking Powder
  • 3 tbsp Oil
  • Salt to taste
  • Water
  • Oil for fryings

Step by Step Chole Recipe :

1. Let’s start, the recipe for making chickpeas(chana). Keep chickpeas (chana) for 8-10 hours in water to soak. That means keep it for one night.

kabuli chana

2. Remove from the water and wash the gram and put it in a bowl, add half a glass of water, soda, and salt. Close the cooker and keep on boiling for gas. On the other hand, mix ginger, tomato and green chilies and grind them.

mix vegatable with chana

3. Take a bowl and heat it by adding some oil. Add cumin and coriander powder to it. Shake it with a spoon. After adding cumin seeds and coriander powder, add a mixture of ginger, green chili, and tomatoes. Slow red chili powder and roast it. Until then, do not see oil over roasted. Give half a glass of water and salt pulses in roasted masala.

oil for cholemix chole with oil

4. Dissolve this spice in boiled beans. Mix well with the spoon. If you feel thicker, add water to it. Mix hot matter and half a green coriander. And your chickpeas (chana) are ready. Serve them in a plate with Bhature.

chhole dish

Step by Step Bhature Recipe :

1. Take flour and semolina to make Bhatura. Filter the flour and semolina in a vessel, make a place in the center of the flour, add oil, baking powder, salt, curd, and sugar to it and mix it well.

bhature attamake round of atta

2. Grab soft dough with the help of lukewarm water. Keep the dough covered in a closed closet for 2 hours or at some hot place.

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3. Put oil in a pan and heat it. A little dough of flour came out. Make the dough and roll it like a whole, it is a little thicker. Put the whole oil in hot oil, fluff it with a bowl and turn it aside till it becomes light brown.

bhature

How to make Chole Bhature in Hindi :

हेलो फ्रेंड्स, आज हम सिखाएंगे पंजाबी छोले भटूरे रेसिपी। चना भटूरा। छोले भटूरे पंजाब का फेमस डिश है। पंजाबी छोले भटूरे को ब्रेकफास्ट में लेते है। इसका चटपटा स्वाद हर किसीको भाता है। छोले भटूरे के बिना पंजाबी मेनू अधूरा है। छोले भटूरे नार्थ में ज्यादा ब्रेकफास्ट में खाया जाते है। अमृतसर (गोल्डन टेम्पल ) में मेने पहली बार छोले भटूरे खाये थे, तब से में छोले भठूरे उर्फ़ चना भटूरा का दीवाना हो गया। उसके बाद मेने बहोत बार खाया पर अमृतसर जैसा  स्वाद आजतक नहीं मिला।

Ingredients For Chole:

  • 250 ग्राम काबुलि चाना (उबला हुआ)
  • 3 प्याज
  • 2 टमाटर
  • 1 बड़ा चम्मच धनिया और बीज जीरा बीज
  • 1 चम्मच अनार के बीज (अनार दाना)
  • 1/4 वें चम्मच हिंग
  • 1 बड़ा चम्मच मसाला मिलाएं
  • 1 चम्मच गरम मसाला
  • 3-4 बड़ा चम्मच तेल
  • 7-8 लहसुन लौंग
  • 1/2 इंच अदरक
  • 2-3 दालचीनी छड़ें
  • 2-3 काली मिर्च
  • 2 लौंग
  • 3 बे पत्ता
  • धनिये के पत्ते
  • नमक स्वादअनुसार

Ingredients For Bhature:

  • 1/2 किलो सभी उद्देश्य आटा (मैदा)
  • 3 बड़ा चम्मच दही
  • 1/2 छोटा चम्मच चीनी
  • 1/4 वां छोटा चम्मच बेकिंग पाउडर
  • 3 बड़ा चम्मच तेल
  • नमक स्वादअनुसार
  • पानी
  • तलने के लिए तेल

Step by Step Chole Recipe :

1. चलो तो सुरु करते है, छोले बनाने की विधि। चना को ८ – १० घंटो के लिए पानी में भिगाने के लिए रख दीजिए।  यानि की एक रात के लिए रख दीजिए।

2. पानी से निकाल कर चना को धोकर कूकर में डालिये, आधा ग्लास पानी, खाने का सोडा और नमक मिला दीजिये। कूकर को बंद कर के गैस पर उबाल ने के लिए रख दीजिये। दूसरी तरफ अदरख, टमाटर, और हरी मिर्च मिक्स करके पीस ले।

3. एक कढ़ाई लो और उसमे थोड़ा तेल डालकर गरम करे। जीरा और धनिया पावडर उसमे मिला दीजिये। चमच से उसको हिलाये। जीरा और धनिया पावडर डालने के बाद उसमे अदरक, हरी मिर्च, और टमाटर का मिश्रण डाल दीजिये।  थोड़ा लाल मिर्च दाल कर उसको भुने। तब तक भुने के ऊपर तेल नहीं दिखय दे। भुने मसाले में आधा ग्लास पानी और नमक दाल दे।

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4. उबले चना को इस मसाला की तरी में मिला कर अच्छी तरह से हिलाये, यदि आपको छोले ज्यादा गाढ़े लगे तो आप उसमे पानी मिला लीजिये, उबाल आने के बाद २-३ मिनिट पकने दीजिये, गरम मसाला और हरा धनिया मिला दीजिये। इस तरह से आपका छोले तैयार हो जायेगा। बाद में आप भटूरे के साथ सर्व करे।

Step by Step Bhature Recipe :

1. भटूरा बनाने के लिए मैदा और सूजी लीजिये। मैदा और सूजी को किसी बर्तन में छान कर निकल लीजिये, मैदा के बिच में जगह बनाइए, उसमे तेल, बैंकिंग पावडर, नमक, दही, और चीनी डालकर अच्छे से उसको मिला लीजिये।

2. गुनगुने पानी की सहायता से  नरम आटा गूथ लीजिये। गुथे हुये आटे को २ घंटे के लिए बंद अलमारी या  किसी गरम जगह पर ढक कर रख दीजिये।

3. कढ़ाई में तेल डालकर गरम करें। गुथे हुये आटे मेसे थोड़ा आटा निकले। लोई बनाइए और पूरी की तरह बेलिये, इसे पूरी से थोड़ा मोटा बेलना है। पूरी को गरम तेल में डालिये, कलछी से फुला कर दबाइए, दोनों तरफ पलट कर हल्का ब्राउन होने तक तलिये।

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