How to make South Indian Famous Dish Idli Sambar

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idli sambar recipe

Friends, today we are going to learn you through the Gujarati Recipe Blog Idli Sambar. Idli Sambar is the South Indian Famous Dish. Rice and pulses are needed to make Idli. Different vegetables are needed to make sambar. We can also eat Sambar with dosa, uttapam, and Medu vada. South Indians eat sambar in Breakfast, lunch, and dinner. In India, South Indian food is famous. So we are going to learn with step by step photos.

How to make Idli

Ingredients

  • Idli or Parboiled Rice (4 Cup)
  • Urad dal (1 Cup)
  • Fenugreek Seeds (1 tsp) Salt (3 1/2 tsp)
  • Salt (3 1/2 tsp)

Method:

  • Recipe Rinse Rice 5-6 Times and Soak in Water for 4 Hours.

idly sambhar recipe

  • Rinse Urad Dal and Fenugreek Seeds and Soak in Water for 4 Hours.
  • Grind the urad dal for 10 minutes with little water.

idly sambhar recipe 2

  • Add water during grinding till you get a smooth and fluffy batter.
  • Grind the rice for 10 minutes to make a smooth batter.

idly sambhar recipe 3

  • Add Salt to Dal and Rice Batter and Mix Well.
  • Mix the Batter with Clean Hands for 10 Minutes.
  • Cover the Batter and Ferment for At Least 8 Hours.

idly sambhar recipe 4

  • Grease the Idli Molds.
  • Pour the Batter in the Molds.
  • Steam the Idlis in a Steamer for 5-7 Minutes.

idly sambhar recipe 5

  • Allow the Idlis to Cool For 5 Minutes.
  • Remove the Idlis from Mould with the Help of Spoon.

Serve the Soft Idlis with Coconut Chutney and Sambar.

idly sambhar recipe 6

How to make sambar

Ingredients:

  • Arhar or toor dal – 150 gms soaked for 15 mins to 20 mins
  • Lauki – 100gms cut int0 small cubes
  • Carrot – 1 piece cut into small cubes
  • Tomato – 2 big size roughly chopped
  • Onion – 1 medium size roughly sliced
  • Garam Masala – ¼ teaspoon
  • Coriander Powder – ½ teaspoon
  • Turmeric Powder – 1 teaspoon
  • Chilly Powder – 1 teaspoon
  • Salt – according to taste
  • Tamarind Pulp – 30 gms
  • Whole dry red chilly – 3 nos
  • Curry Leaves – 2 sprigs
  • Sambhar Masala – 3 Tablespoon
  • Ginger – 4 inches grated
  • Mustard Seed – 1 tablespoon
  • Asafoetida – 3-4 pinch
  • Oil – 2 tablespoon

sambhar recipe 1

Method:

  • In a pan heat some oil.
  • Add mustard seeds, curry leaves, dry red chilies, fenugreek seeds & coriander leaves. Give a stir. – Add chopped onion, tomato, sambar masala & salt. Mix everything well.

sambhar recipe 2

  • Add chopped drumsticks, eggplant, bottle gourd & water. Mix well.
  • Cover it with a lid and let the vegetables cook for 10 minutes.
  • Then add tamarind pulp, mix masala, sambar masala & dal. Add little water & mix well.

sambhar recipe 3

  • Let the sambar simmer for 5 minutes.

Sambar is ready to be served.

sambhar recipe 4

idli sambar in hindi

मित्रो, आज हम आपको इंडियन रेसिपी ब्लॉग के द्वारा सीखने वाले है इडली सांबर। इडली सांबर साउथ इंडियन फेमस डिस है। इडली बनाने के लिए चावल और दाल की जरुरी है। और सांबर बनाने के लिए अलग अलग सब्जी जरुरी है। ये सांबर को हम डोसा, उत्तप्पम,और मेडु वड़ा के साथ भी खा सकते है। साउथ इंडियन सांबर को ब्रैकफास्ट,लंच , डिनर में खाते है। इंडिया में साउथ इंडियन खाना फेमस है। तो हम आपको स्टेप बाय स्टेप फोटो के साथ सीखने वाले है।

Ingredients

  • इडली या पार्बोलाइड चावल (4 कप)
  • उरद दाल (1 कप)
  • मेथी के बीज (1 चम्मच) नमक (3 1/2 छोटा चम्मच)
  • नमक (3 1/2 छोटा चम्मच)

How to make idli in hindi

  • पकाने की विधि चावल 5-6 टाइम्स और 4 घंटे के लिए पानी में भिगो दें।
  • 4 घंटे के लिए पानी में उरद दल और मेथी के बीज और सोख कुल्लाएं।
  • थोड़ा पानी के साथ 10 मिनट के लिए उरद दाल पीस लें।
  • पीस ने के टाइम पानी जोड़े जब तक आप एक नरम और दलदला दाल नहीं मिलता।
  • नरम दाल बनांने के लिए चावल को 10 मिनट तक पीस लें।
  • दाल और चावल की कढ़ी  और नमक मिलाकर नमक जोड़ें।
  • 10 मिनट के लिए साफ हाथ के साथ कढ़ी मिलाएं।
  • कम से कम 8 घंटे के लिए कढ़ी और किण्वन को कवर करें।
  • इडली मोडल लो और उसमे तेल लगाए ताकि इडली को हम आसानी से निकल पाये।
  • 5-7 मिनट के लिए स्टीमर में इडलिस स्टीम करें।
  • इडलिस को 5 मिनट तक ठंडा करने दें।
  • चम्मच की मदद से मोल्ड से इडलिस निकालें।
  • नारियल चटनी और सांबर के साथ नरम इडलिस की सेवा करें।

How to make sambar in hindi

Ingredients of Sambar

  • अरहर या टोर दाल – 150 ग्राम 15 मिनट से 20 मिनट तक भिगोकर
  • लॉकी – 100 ग्राम छोटे क्यूब्स में कटौती
  • गाजर – 1 टुकड़े छोटे क्यूब्स में कटौती
  • टमाटर – 2 बड़े आकार मोटे तौर पर कटा हुआ
  • प्याज – 1 मध्यम आकार लगभग कटा हुआ
  • गरम मसाला – ¼ चम्मच
  • धनिया पाउडर – ½ चम्मच
  • हल्दी पाउडर – 1 चम्मच
  • मिर्च पाउडर – 1 चम्मच
  • नमक – स्वाद के अनुसार
  • तामारिंद पल्प – 30 ग्राम
  • पूरे शुष्क लाल मिर्च – 3 नंबर
  • करी पत्तियां – 2 टहनियों
  • संभार मसाला – 3 चम्मच
  • अदरक – 4 इंच grated
  • सरसों का बीज – 1 बड़ा चमचा
  • हिंग – 3-4 चुटकी
  • तेल – 2 बड़ा चमचा

How to make Sambar in Hindi

  1. एक पैन में कुछ तेल गर्म करें।
  2. सरसों के बीज, करी पत्तियों, शुष्क लाल मिर्च, मेथी के बीज और धनिया पत्ते जोड़ें। हलचल दें – कटा हुआ प्याज,         टमाटर, सांभर मसाला और नमक जोड़ें। अच्छी तरह से मिलाएं।
  3. कटा हुआ ड्रमस्टिक्स, अंडा संयंत्र, बोतल गाउडर और पानी जोड़ें। अच्छी तरह मिलाएं।
  4. इसे ढक्कन से ढकें और सब्ज़ियों को 10 मिनट तक पकाएं
  5. फिर चिमनी लुगदी जोड़ें, मसाला, सांभर मसाला और दाल मिलाएं। थोड़ा पानी जोड़ें और अच्छी तरह मिलाएं
  6. 5 मिनट के लिए सांभर उबाल लें।
  7. सांबर परोसा जाने के लिए तैयार है।

Thank you for reading. I hope you like Idli Sambar and this recipe is help to you make idli sambar at your home. If you have need any special recipe then please comment below.

Which South Indian Dish you Most Like? Please Comment below.

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